Drukarka fiskalna co to jest

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie używane jest w konkretnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć mało istotnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i praktyczną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste rozliczenie. Dodatkowym plusem istnieje okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co sprzyja ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, idące na jej naturalne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a oraz świeży i wygodny design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność sam z pełniejszych kosztów, dlatego warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można uzyskać na ostatni kierunek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto także odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby posiadać szansa jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z myśli jej konsumowania i zgodzie z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.